История

   Още през Римско време, миньорите са отчитали подобрения в дишането, като резултат от прекараното време в пещерите. През 1843 година полски лекар открил, че миньорите не страдат от заболявания на белите дробове, след което е бил създаден терапевтичен спа център въз основа на тези наблюдения.

   По време на Втората световна война, д-р Карл Херман, забелязал подобряването на здравето на пациентите си, в следствие от скриването им в пещерата на Kluterthöhle с цел да избягат от тежки бомбардировки. Д-р Херман открива, че войниците, които са страдали от бронхиална астма, по време на престоя си в пещерата бомбоубежище, излизат от нея с отшумяла кашлица и дишането им е станало много по-гладко. Оттогава тази пещера е продължила да се използва за лечение на заболявания на дихателните пътища.

   До 1987 тези подземни пещери са единственият наличен метод. През 1987 г. нова система е разработена в Русия (солни стаи), за да се пресъздаде околната среда на пещери богати на сол. Днес има стотици солни стаи, разположени в цялата Източна и Централна Европа. Този естествен метод на терапия набира признаване и популярност в останалата част от света, включително и в САЩ.